Dlaczego warto pić drożdże?

0
143
picie drożdży
fot. pixabay.com

Drożdże kojarzą nam się przede wszystkim z pysznymi wypiekami oraz ze składnikiem do produkcji piwa. Tymczasem jest to produkt niezwykle bogaty w składniki odżywcze. Regularne picie drożdży przynosi bardzo korzystne rezultaty dla zdrowia i urody. Kto powinien pić drożdże i jak je przyrządzać?

Drożdże to mikroorganizmy należące do grzybów. Ich charakterystyczna cechą jest dokonywanie fermentacji cukrowej. Łatwo możemy to zaobserwować, jeśli połączymy kostkę pokruszonych drożdży z łyżeczką cukru i ciepłą wodą lub mlekiem – zaczyn zacznie rosnąć, będzie miał wyrazisty zapach i musujące bąbelki – to właśnie efekt fermentacji. Dzięki temu drożdże wykorzystywane są szeroko w browarnictwie oraz piekarnictwie. Warto je także włączyć do codziennej diety.

Wartość odżywcza drożdży

Drożdże to przede wszystkim bardzo cenne źródło dobrze przyswajalnych witamin z grupy B, w tym witaminy B12, której często mamy niedobory. Zawierają one także witaminę E i biotynę znaną też jako witamina H oraz liczne mikroelementy, takie jak potas, cynk, magnez czy fosfor. Na co działają te składniki? Jak widomo odpowiedni poziom witamin i mikroelementów jest istotny dla dobrostanu całego organizmu, ale witaminy z grupy B są szczególnie istotne dla kondycji włosów i paznokci, od ich poziomu zależy też w dużej mierze wygląd skóry.

picie drożdży
fot. pixabay.com

Co daje picie drożdży?

Picie drożdży jest znanym do dawna naturalnym sposobem na zdrowy organizm i piękny wygląd. A co na to badania naukowe? Dziś wiemy, że picie drożdży ma między innymi bardzo pozytywny wpływ na odporność, jest naturalną metodą wspierania działania układu immunologicznego. Napój z drożdży jest też zalecany osobom, które mają problem z właściwym poziomem cukru we krwi. Przede wszystkim jednak drożdże to idealny sposób na to, by mieć piękne, lśniące włosy – a także długie, bo drożdże świetnie wpływają na tempo wzrostu włosów, dlatego kuracja drożdżowa sprawdza się, gdy zapuszczamy włosy. Dzięki wysokiej zawartości witamin, drożdże poprawiają też wygląd paznokci oraz skóry – picie drożdży jest szczególnie zalecane jako naturalna metoda na trądzik. W przypadku cery trądzikowej drożdże możemy też stosować zewnętrznie, na przykład w postaci domowej maseczki.

Jak pić drożdże?

Aby picie drożdży było skuteczne, musimy pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim o regularności – jeśli po napój drożdżowy będziemy sięgać od czasu do czasu, nie zauważymy korzystnych rezultatów. Drożdże należy pic codziennie przez co najmniej cztery tygodnie, by efekty były widoczne. Bezwzględnie też drożdże musimy zalać wrzątkiem. Dlaczego? Jeśli spożyjemy je bez sparzenia, będą one miały negatywny wpływ na mikroflorę naszego organizmu, co może doprowadzić do rozwoju drożdżycy. Wspominane niekiedy skutki uboczne picia drożdży najczęściej są właśnie konsekwencją niewłaściwego przygotowania napoju.

Jak przygotować napój z drożdży?

Drożdże powinniśmy pić raz dziennie, na jedna porcję zużywając od jednej czwartej do jednej trzeciej kostki drożdży piekarniczych lub piwowarskich, jakie możemy kupić w sklepie spożywczym. Drożdże kruszymy i zalewamy połową szklanki gorącej wody. Możemy taki napój wypić po kwadransie, gdy lekko przestygnie – wcześniej mieszamy drożdże, żeby dobrze się rozpuściły. Taki napój z drożdży jest jednak niezbyt dobry w smaku, co może zniechęcić nas do picia drożdży. Jak temu zaradzić? Zamiast wody możemy użyć mleka. Możemy też pić drożdżowy koktajl – do blendera wlewamy rozpuszczone, przestudzone drożdże, dodajemy banana, cynamon lub przyprawę do piernika i mleko roślinne lub jogurt naturalny. Możemy go pić na śniadanie lub na przekąskę, tak jak zielone koktajle warzywne.

Czy picie drożdży może zaszkodzić?

Picie drożdży właściwie przygotowanych, to znaczy poddanych sparzeniu, nie jest szkodliwe. Wiele osób decyduje się jednak sięgnąć po drożdże na piękne włosy, po czym zauważa, że o ile kondycja włosów poprawia się, to wygląd cery jest gorszy i pokrywa się ona wypryskami. To efekt stymulowanego przez drożdże oczyszczania cery i jest zjawiskiem przejściowym. Po maksymalnie czterech tygodniach sytuacja powinna wrócić do normy, a cera będzie gładka i lśniąca jak nigdy.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here