Zielone koktajle podbijają świat. Z warzywno-owocowymi napojami chętnie fotografują się celebryci, oferują je też coraz częściej modne bary i restauracje. Dlaczego warto włączyć zielone koktajle do swojej diety? I jak je przyrządzić? Podpowiadamy.
Każdy z nas wie, że warzywa powinny stanowić podstawę naszej diety i powinniśmy zjadać ich pięć porcji dziennie. Łatwo jednak powiedzieć, trudniej zastosować to w praktyce. Rozwiązaniem okazują się właśnie warzywne koktajle. Dzięki zielonym smoothies znacząco zwiększymy ilość warzyw w swoim jadłospisie. Warzywny miks jest też niskokalorycznym posiłkiem lub przekąską, a przy tym – prawdziwą bombą witaminową. Zielone koktajle wspomagają odchudzanie, pomagają wzmocnić odporność i działają odmładzająco, bo dostarczają wielu składników odżywczych. Te wszystkie zalety sprawiają, że zielone koktajle są dziś prawdziwym dietetycznym hitem! Co ważne, dzięki możliwości komponowania ich wedle własnego gustu, każdy może znaleźć idealny przepis dla siebie.
Jak zrobić zdrowy, zielony koktajl?
Choć z przepisami można kombinować, robiąc zielone koktajle warto kierować się kilkoma zasadami. Na początku wybieramy płynną bazę naszego smoothie: jeśli zależy nam na niskiej liczbie kalorii i neutralnym smaku, najlepsza będzie woda. Możemy zastąpić ją mlekiem roślinnym lub krowim, a także maślanką lub jogurtem. W niektórych przepisach znajdziemy też świeży sok, pamiętajmy jednak, że soki wyciskane z owoców mają dużo cukru, nie należy więc pić ich zbyt często. Kolejny niezbędny element to zielone warzywo. Najpopularniejsze z nich to natka pietruszki (prawdzie polskie superfood, ma więcej witaminy C niż cytrusy!), jarmuż, szpinak, czy rukola. Do koktajlu dodajemy też zwykle owoce: maliny, truskawki, mango, banana, jabłko czy kiwi. Jeśli zależy nam na słodkim smaku możemy dodać odrobinę miodu, stewii, czy ksylitolu. Do zielonego koktajlu możemy też dołożyć dodatki, które podniosą jego walory odżywcze, zwykle są to składniki kwalifikowane jako tzw. superfoods: spirulina, nasiona chia, siemię lniane, jagody goji, jagody acai. Nie zaszkodzi też szczypta przypraw, na przykład cynamonu czy kurkumy.
W czym zrobić zielony koktajl?
Do przyrządzania zielonych koktajli najlepiej sprawdza się blender kielichowy, do którego wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy. Nieco mniej wygodny jest blender ręczny, tzw. żyrafa. W sklepach z artykułami gospodarstwa domowego znajdziemy tez blendery przeznaczone przede wszystkim do przyrządzania smoothies. Czym różnią się od innych? Zamiast dużego, szklanego kielicha mają znacznie mniejszy, plastikowy pojemnik, które po zakończeniu miksowania możemy zdjąć i dzięki dołączonej zakrętce zamienić w podręczny bidon. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy potrzebują przygotowywać pojedynczą porcję koktajlu za jednym razem – a pamiętajmy, że zielone smoothies najlepiej pić od razu po przygotowaniu!
Wybierając sprzęt do przyrządzania zielonych koktajli sprawdź też, czy umożliwia on kruszenie lodu. Jeśli ma taką opcję, możesz miksować w nim zmrożone składniki, a to zwiększa liczbę możliwości. Szczególnie w sezonie zimowym, gdy często musimy posiłkować się mrożonkami.
Przepisy na zielone koktajle
Choć miksować można właściwie dowolne składniki, warto poznać kilka przepisów na wyjątkowo smaczne i pożywne smoothies warzywne.
- Zielona pietruszka+kiwi+pół banana+woda+sok z cytryny: koktajl bardzo orzeźwiający, kwaskowy, idealny na gorące dni
- Szpinak+ogórek+jabłko+ imbir i cynamon: świetnie nawadnia i dostarcza dużo witamin
- Szpinak+mango+banan+ mleko roślinne+cynamon: pyszny, gęsty i pożywny koktajl idealny na śniadanie
- Szpinak+banan+kakao+nasioan chia+mleko roślinne+przyprawa do piernika: idealny koktajl na zimę, obłędnie pachnie i zaspokaja apetyt na słodycze, choć nie zwiera dodatku cukru!
- Szpinak+truskawki+woda+sok z cytryny+sproszkowana herbata matcha: pyszna, zielona bomba witaminowa
- Jarmuż+ogórek+mleko kokosowe+pomarańcza+sok z cytryny: zielony koktajl o egzotycznym smaku
- Szpinak+seler naciowy+pół awokado+siemię lniane+mleko migdałowe: gesty, odżywczy koktajl, dobrze sprawdzi się na śniadanie, dzięki dodatkowi awokado syci na długo