Pięć pomysłów na zdrowe śniadanie

0
178
zdrowe śniadanie
fot. pexels.com

Śniadanie często nazywane jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Sycące, smaczne i odżywcze daje nam energię na cały dzień, ma też wpływ na samopoczucie. Mało kto jednak ma czas i chęci, by rano przyrządzać skomplikowane posiłki. Dlatego podpowiadamy pięć pomysłów na pyszne i zdrowe śniadanie, którego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.

Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi – mówi popularne przysłowie. Co ono oznacza? Śniadanie jest kluczowym posiłkiem w ciągu dnia, bo to z niego czerpiemy energię na resztę dnia. W dodatku kalorie spożyte rano zdążymy spokojnie spalić do wieczora, dlatego zaleca się, żeby śniadania były raczej obfite, natomiast – kolacje skromne, by nie najadać się przed snem. Tymczasem wielu z nas wypija rano kawę (lub kilka kaw), poprzestając na tym, ewentualnie w biegu przegryzając cokolwiek – batonika, drożdżówkę czy kolejną nudna kanapkę z żółtym serem, ewentualnie jedną z gotowych kanapek oferowanych w barach i piekarniach. Efekt? Jesteśmy ospali, rozdrażnieni, mogą pojawić się problemy z żołądkiem. Dodatkowo szybko pojawia się głód, który zwykle zaspokajamy kolejnymi przekąskami, zamiast treściwego posiłku.

Jakie powinno być idealne śniadanie?

Śniadanie, które da nam energię na rozpoczęcie dnia powinno zawierać sporo białka, ale też węglowodany złożone – z nich energia uwalnia się powoli, a uczucie sytości trwa dłużej. Do tego dodatek zdrowego tłuszczu i mamy idealnie skomponowany posiłek. Należy natomiast unikać śniadań, które zawierają głównie cukry proste, bo po nich szybko będziemy znów głodni. Poniżej znajdziecie pięć pomysłów na pyszne i zdrowe śniadania.

Owsianka: królowa śniadań

Owsianka to posiłek, który może nam się długo nie znudzić, bo liczba jego wariantów jest niemal nieograniczona dzięki różnym dodatkom. Jeśli chcemy zaoszczędzić czas, płatki należy zalać wodą, mlekiem lub mlekiem roślinnym na noc i wstawić do lodówki. Rano zagotowujemy masę i gotujemy od trzech do pięciu minut, do uzyskania konsystencji, jaka nas interesuje. Do przestudzonej owsianki możemy dodać owoce, masło orzechowe, pestki, wiórki kokosowe, kakao, różnego typu superfoods

zdrowe śniadanie
fot. pexels.com

Jaglanka: na zdrowy początek dnia

Jaglanka to danie podobne do owsianki. Kaszę jaglaną gotujemy na gęsto (proporcje to 2,5 szklanki płynu na szklankę kaszy) pod przykryciem, na słabym ogniu i bez mieszania. Do gorącej kaszy dodajemy ulubione owoce i inne dodatki. Jaglankę możemy też podawać w wariancie wytrawnym, jeśli lubimy takie śniadanie.

Koktajl: zacznij dzień z witaminami

Sporo osób mówi, że rano trudno im cokolwiek przełknąć i czują niechęć na samą myśl o zjedzeniu na przykład kanapki. Dla nich dobrym rozwiązaniem będzie koktajl. Poranny shake może być pyszny, a do tego, jeśli zostanie dobrze skomponowany, będzie prawdziwą bomba witaminową i nasyci nas na długo. A jego wybicie będzie równie łatwe, jak wypicie kawy. Jak zrobić pyszny koktajl na śniadanie? Do blendera możemy wrzucić dwie łyżki ugotowanej kaszy jaglanej albo wcześniej namoczonych płatków owsianych, szklankę jogurtu lub mleka roślinne, banana i łyżkę domowego masła orzechowego. Jeśli wolisz coś lżejszego, dobry rozwiązaniem będzie zielony koktajl warzywny, na przykład na bazie szpinaku lub jarmużu.

Szakszuka: gorący posiłek da energię na długo

To propozycja na dzień, kiedy masz więcej czasu. Szakszuka to danie kuchni izraelskiej. Mówiąc najogólniej są to warzywa duszone z pomidorami, po czym do gęstej masy wbija się jajka i dusi razem – uzyskujemy więc rodzaj jaj sadzonych w warzywami. Danie jest bardzo sycące i odżywcze, sprawdzi się także jako lunch lub ciepła kolacja w chłodny dzień.

Tosty francuskie czyli zacznij dzień na słodko

Lubisz słodkie śniadania? Od czasu do czasu można sobie na nie pozwolić. Do wykonania tostów francuskich potrzebujesz podsuszonej bułki lub chałki pokrojonej w cienkie kromki, śmietanki i jajka. Jajko roztrzep ze śmietanką, możesz dodać trochę cukru waniliowego. W masie zanurzaj kromki i – kiedy nasiąkną – smaż je na maśle klarowanym na złoto. Tosty francuskie podaje się zwykle z dżemem, aby posiłek był bardziej odżywczy warto jednak serować je z kubeczkiem jogurtu i świeżymi owocami lub dodać do nich twarożek. Pyszne są z masłem orzechowym i plasterkami banana. Do tego oczywiście mocna kawa.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here