Sposoby parzenia kawy: tradycyjne i niszowe

0
41

Mamy dziś do czynienia z prawdziwą kawową rewolucją! Rośnie liczba kawiarni serwujących kawę parzoną w oryginalny sposób. Teraz te metody dostępne są też dla Ciebie. Jeśli kochasz kawę, koniecznie musisz poznać różne sposoby jej parzenia, żeby nauczyć się, jak zrobić idealny napój z kofeiną.

Do kawy nikogo chyba nie trzeba przekonywać. Działanie naparu z kofeiną jest powszechnie znane. Nie ma lepszego sposobu na obudzenie się rano niż kawa do śniadania czy popołudniowy zastrzyk energii po lunchu. Kawa wspomaga też odchudzanie. Jednak bardzo ważne są też jej walory smakowe. Dobrze przyrządzona kawa jest po prostu pyszna. Jak ją parzyć, żeby uzyskać perfekcyjny w smaku napar?

Jaką kawę parzyć?

Zanim wybierzemy idealną metodę parzenia kawy, musimy zastanowić się, jaki gatunek kawy nas interesuje. Koneserzy cenią 100% Arabicę – jest ona łagodna w smaku, jednak trzeba pamiętać, że ma dość niską zawartość kofeiny. Czysta Robusta bywa zbyt kwaśna i gorzka, dlatego dobrym pomysłem może być mieszanka dwóch rodzajów ziaren. A może zaszalejesz i postawisz na najdroższą kawę na świecie, czyli kopi luwak?

Ekspres ciśnieniowy

Ekspres ciśnieniowy jest dziś bardzo popularnym sprzętem AGD. Jego ogromną zaletą jest zautomatyzowanie procesu parzenia kawy – wiele ekspresów ma wbudowany młynek do kawy, wystarczy tylko nasypać ziarna, nalać wodę i wybrać z menu, jaką kawę chcemy wypić – maszyna sama dobiera temperaturę, stopień zmielenia, ilość wody czy mleka – bo większość ekspresów zawiera też spieniacz do mleka. Wystarczy nacisnąć przycisk i już za chwilę możemy cieszyć się świeżo zaparzonym espresso, kawą latte czy cappuccino. Wady? Dobrej jakości ekspres ciśnieniowy jest dość drogi, zajmuje też sporo miejsca w kuchni. Ekspresy często mają niewielkie możliwości manualnego ustawienia parametrów, dlatego nie zawsze możesz poeksperymentować i skomponować swoją idealną kawę.

Włoska kawiarka, czyli kawa z palnika

Niedroga i bardzo dobra alternatywa dla ekspresu. Kawiarka to metalowy dzbanek z miejscem na zmieloną kawę oraz zbiornikiem na wodę. Napełniamy go kawą i zimną woda, po czym stawiamy na palniku i doprowadzamy wodę do wrzenia – gdy woda przeciska się do góry przez kawę, dochodzi do jej zaparzenia. Kawa z kawiarki jest mocna i aromatyczna. Kawiarka dobrze sprawdza się, jeśli piejmy kawę rzadko lub pije ją tylko jedno osoba w domu i nie chcemy sobie zajmować miejsca dużym ekspresem.

kawa
fot. unsplash.com

French press

Kolejny bardzo prosty sposób parzenia kawy. Szklany dzbanek z tłokiem pozwala na zaparzenie zarówno kawy jak i herbaty. Jest bardzo prosty w użyciu. Wsypujemy do niego zmieloną kawę, a następnie zalewamy wodą o temperaturze około 85 stopni Celsjusza, po czym przykrywamy. Po około trzech – czterech minutach mieszamy kawę, a następnie wciskamy powoli tłok. Tłok „sprasowuje” fusy na dnie, natomiast w dzbanku powyżej znajduje się napar kawowy. Kawa parzona w ten sposób jest klarowna i przejrzysta, a sam proces parzenia jest bardzo prosty i szybki. To świetne urządzenie dla początkujących.

Alternatywne metody parzenia kawy

Coraz większą popularność zdobywają metody alternatywne i niszowe. Zaliczamy do nich na przykład drip czy technikę parzenia kawy na zimno cold brew. Do wyboru mamy też chemex oraz aeropress. Chyba najoryginalniejszym akcesorium do parzenia kawy jest syfon – sam proces parzenia wygląda niesamowicie malowniczo, niczym warzenie tajemniczych mikstur w laboratorium.

A co z fusami?

Jeśli parzysz kawę mieloną, po procesie tym zostają fusy. Nie wyrzucaj ich do kosza! To cenny produkt, który możesz zużytkować na wiele sposobów, w duchu zero waste. O istotności fusów może świadczyć fakt, że coraz więcej dużych kawiarni pakuje je i za darmo daje swoim klientom – chodzi o to, żeby nie marnować cennego produktu. Do czego mogą posłużyć fusy od kawy? Przede wszystkim jako kosmetyk: wystarczy je zmieszać z olejem kokosowym, żeby powstał świetny domowy peeling, który jest skutecznym sposobem na cellulit. Fusy z kawy służą też jako nawóz, a nawet jako ekologiczny środek do czyszczenia garnków, świetnie usuwają ślady spalenizny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here