Kasza jaglana to produkt, który po latach zapomnienia powrócił triumfalnie na nasze stoły, a przepisy na dania z kaszy jaglanej podbijają internet. Dlaczego warto ja jeść? Jakie wartości odżywcze i właściwości ma kasza jaglana? Podpowiadamy też, jak ją przyrządzić, by była pyszna i zdrowa.
Czym jest kasza jaglana? To produkt otrzymywany z prosa, jednego z najstarszych zbóż znanych na terenie Polski. Świadczy o tym już sama nazwa. Tajemnicze słowo „jagły”, które trudno z czymkolwiek skojarzyć, to prasłowiańskie określenie właśnie na proso. Kasza jaglana uzyskiwana jest więc z łuskanych ziaren prosa.
Kasza jaglana: polskie superfood?
Kasza jaglana przez wieki była często stosowana w polskiej kuchni. Z czasem stała się mniej popularna – zastąpiono ją potrawami, które uchodziły za bardziej nowoczesne i wyrafinowane. Dziś mamy do czynienia z jej wielkim powrotem. Kasza jaglana jest po prostu modna! Często też mówi się, że to prawdziwe polskie superfood, które nie ustępuje pod względem wartości odżywczych i właściwości prozdrowotnych takim egzotycznym hitom, jak nasiona chia czy jagody goji. Co tkwi w tych niepozornych ziarenkach?
W kaszy jaglanej jest niewiele skrobi, stanowi ona za to produkt wysokobiałkowy, dlatego zalecana jest w dietach wegetariańskiej czy wegańskiej. Zawiera też sporo zdrowego tłuszczu. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, a także żelaza i miedzi. Dzięki temu spożywanie kaszy jaglanej ma świetny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci. Co ważne, kasza jaglana nie zawiera glutenu. To ważne dla osób, które chorują na celiakię, a także z innych względów ograniczają gluten w swojej diecie. W przeciwieństwie do np. pszenicy, proso nie jest modyfikowane – to jedno z pradawnych zbóż, które nie zmieniło swoich właściwości w uprawie.

Badania wykazują, że kasza jaglana ma liczne właściwości prozdrowotne. Działa antywirusowo i odśluzowująco, warto więc sięgnąć po dania z kaszy jaglanej, gdy męczy nas katar. Jest też stosowana w diecie zasadowej, której celem jest odkwaszenie organizmu. Świetnie wpływa też na odporność. Kasza jaglana jest jednak dość kaloryczna i ma stosunkowo wysoki indeks glikemiczny. To oznacza, że nie stosuje jej się przy insulinooporności. A co z dietami odchudzającymi? Jak najbardziej można sięgać po kaszę jaglaną. Choć kaloryczna, jest ona bowiem bardzo sycąca, dlatego trudno zjeść jej zbyt wiele.
Dużą zaletą kaszy jaglanej jest też jej delikatny, lekko orzechowy smak, dzięki któremu komponuje się ona zarówno z daniami wytrawnymi, jak i słodkimi.
Jak gotować kaszę jaglaną?
Wiele osób zniechęca się do kaszy jaglanej, bo jeśli jest ona niewłaściwie przygotowana, sporo traci w kwestii walorów smakowych. Jak zatem gotować kaszę jaglaną? Przede wszystkim musimy ją wypłukać, żeby pozbyć się ewentualnego gorzkiego posmaku. Możemy namoczyć kaszę w zimnej wodzie na godzinę lub – jeśli brakuje nam czasu – przelać ją na sitku dużą ilością wrzątku. Bardzo ważne są też proporcje gotowania. Na szklankę kaszy jaglanej potrzebujemy 2 szklanki wody – to pozwoli nam przygotować kaszę jaglaną na sypko. Wypłukaną kaszę wsypujemy do gotującej się wody i gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Kasza jest ugotowana, kiedy ziarenka wchłoną całą wodę – zwykle zajmuje to od 15 do 20 minut. Uwaga: nie wolno mieszać kaszy w trakcie gotowania. Po zakończeniu gotowania kaszę zostawiamy pod przykryciem na jeszcze 10 minut. Aby ugotować kaszę jaglaną na gęsto, musimy zastosować proporcje 2,5 szklanki płynu na szklankę kaszy.
Potrawy z kaszy jaglanej
Przepisy na dania z kaszy jaglanej są bardzo popularne. Znajdziemy je na blogach, na Instagramie, ale też w poświęconych wyłącznie kaszy jaglanej książkach kucharskich. Jakie dania są najpopularniejsze? Kasza jaglana na sypko to dodatek do klasycznych obiadów. Kasza jaglana z warzywami stanowi świetny pomysł na lunch do zabrania do pracy lub do szkoły. Jaglanka z różnymi dodatkami stanowi pyszne i rozgrzewające śniadanie, idealne jesienią i zimą. Jest też dobrym pomysłem na śniadanie dla malucha. Dzieci polubią też budyń jaglany czy kulki mocy z kaszy jaglanej i wiórków kokosowych. Kaszę jaglaną możemy też dodać do blendera, robiąc koktajl – będzie gęściejszy i bardziej odżywczy. Kasza jaglana sprawdza się zarówno w mlecznych shake’ach jak i w zielonych koktajlach warzywnych.